Трябва ли стресът, освен да руши емоционалният ви комфорт,  да

...
Трябва ли стресът, освен да руши емоционалният ви комфорт,  да
Коментари Харесай

Как да превъзмогнем глада на нервна почва

Трябва ли стресът, с изключение на да разрушава прочувственият ви комфорт,  да се отразява и на вашата талия? Финландско изследване демонстрира, че хората, чиято работа е обвързвана с по-голямо напрежение, са по-склонни да се „ утешават ” с храна в значителни количества.

„ Стрес, тревога, меланхолия, какъвто и да е тип мощна страст може да провокира прочувствен пир ”, споделя Д-р Джой Якобс, медик-психолог и професор по медицина в Калифорнийския университет, Сан Диего.

 „ Емоционалният апетит се появява в моментите, когато човек се сблъсква с проблем, с който не може да се оправи ”, прибавя още той в материал на healthland.time.com.

Да " утешавате " напрежението с постоянно похапване, няма да ви помогне да се почувствате по-добре в дълготраен проект. По-добре вижте тази нова тактика за отбягване на хранителната меланхолия

Опитайте се да се разсеете

Един от най-лесните способи да се справите с вашето прочувствено положение е като възложите на вашето схващане нещо странично. Специалистите поучават като други възможности на похапването да се чуете с другар или да прочетете някое списание. Тези техники могат да се приложат също при отказването на други нездравословни привички като пушене или гризането на нокти.

„ Добре е да ангажирате ръцете си с нещо друго, с цел да не протягат ръка към храната ”, предлага Алберс. „ Правете нещо успокояващо, което да ви разсее от непрекъснатия прочувствен апетит! ”

Водете си дневник

Описването на вашия дневен апетит, може да ви помогне да разпознаете момента, когато умирате за храна, поради прочувствено разстройство. Д-р Якобс предлага да запишете даже на някоя хвърчаща записка времето от деня, когато се чувствате гладен и по какъв начин се усещате прочувствено в този миг. Този развой ще ви помогне да осъзнаете по кое време усещате апетит, подбуден от мощни страсти.

„ Физическият апетит нормално е съпроводен от всякакви признаци като „ стържене ” на стомаха или равнодушие. Емоционалният апетит се разпознава по това, че когато го изпитвате, вие не сте в действителност физически гладен ”, споделя доктор Якобс. „ Хората мислят, че им се яде, само че не знаят за какво. Те не го свързват с дадена страст. ”

След като си водите мемоари за вашите положения, когато сте в действителност гладен, идващият път при появяването на прочувствен апетит, сигурно, ще разберете. „ Ако има несъмнено време от деня ви, през което е най-възможно да се случи това, можете да измененията своята стратегия. Например, в случай че това е след работа, ангажирайте се с някакъв тип активност тъкмо тогава, всеки ден. Чрез смяната на всекидневието ви, сигурно прочувственото хранене няма да се трансформира в естественото развиване на нещата за вас ”, споделя доктор Якобс.

Практикувайте осъзнато ястие

„ Вие не можете да се храните осъзнато и прочувствено по едно и също време ”, споделя Алберс. Осъзнаването на процеса на хранене, значи, че си създавате хранителни привички и изпитвате всички чувства, когато ядете от физически апетит. Когато се храните, би трябвало да обръщате внимание на всяка хапка и метода, по който се чувствате.

„ Важно е да се научите по какъв начин да свързвате чувствата, подбудени от физиологични реакции, а точно като основна и единствена причина да ядете ”, поучава Алберс. „ Това е за да не се нарушава вашето държание на хранене, тъй като доста хора постоянно не осъзнават какъв брой доста в действителност ядат. Така изгубват нишката и преяждат, заради обстоятелството, че се хранят безсмислено. ”

Д-р Едуард Ейбрамсън, професор по логика на психиката в Калифорнийския държавен университет също поучава: „ Трябва да обръщаме повече внимание на хранителното си държание. След реклама на дадена марка по малкия екран, нашето схващане незабавно се ориентира към него. Аз предлагам на хората, всякога, когато отворят хладилника да се запитат в действителност ли имат потребност от това или просто са отегчени или разтревожени. ”

Спортувайте умерено

Упражненията оказват помощ да се отпуснете и да се справите по-лесно с прочувствения апетит. Според откриватели от „ Бел Израел “, медицински център в Бостън, когато се спортува, се ускорява функционалността на мозъка, което го подтиква да мисли в вероятност и ускорява възприятието за самоконтрол. Д-р Алберс предлага йога за хора, податливи да злоупотребяват с храната в резултат на мощни страсти. „ Това оказва помощ на осъзнаването на тялото. Намалява битката с изкушенията и усилва равнищата на серотонин и допамин, които приповдигат вашето въодушевление.

Спете задоволително

Хроничната липса на сън може да докара до по-голяма тревога. Доказано е, че достатъчното спане понижава равнищата на кортизола – хормон, който се покачва, когато сте обезпокоени или уплашени. „ Недоспиването способства за меланхолия, нервност и понижена дарба за надзор върху проблемите. Това прави уязвим всеки човек по отношение на неговия прочувствен апетит ”, споделя Якобс.

Скорошно изследване на Американската асоциация по хранене потвърждава, че хората, които страдат от липса на задоволително сън, нормално преяждат. Те поемат към 550 калории в допълнение всеки ден.

Затова, и яденето, и спането би трябвало да са контролирани дейности. Ако се храним през времето, когато би трябвало да спим, пораства риска от напълняване, защото тялото е по-подготвено да трансформира нощните калории в мазнини, в сравнение с да ги изгори, предизвестяват специалистите.

Източник: Мениджър Нюз

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР